Xarxa

pon

A la ciutat de Barcelona hi ha diverses entitats i col·lectius que treballen pel dret a l’habitatge  des de diferents perspectives i alguns d’aquests col·lectius es dediquen en concret a l’impuls de les Cooperatives en cessió d’ús i la Masoveria urbana.

En aquest apartat hem incorporat les entitats que desenvolupen tot o part del seu treball a la ciutat de Barcelona. Hem incorporat les que coneixem i  hem trobat informació, si creus que en falta alguna fes-nos-ho saber enviant un correu a
info@col-laboraviu.cat

Entitats que treballen la Masoveria urbana i/o

les Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús (Barcelona)

federacio3

La Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya (FCHC.) es constitueix l’any 1983 i és l’entitat que representa el conjunt del cooperativisme d’habitatge català.

logo-laborda-color-copia2La Borda té com a objectiu principal proveir d’allotjament els i les associades a partir de la creació d’una promoció d’habitatges en la qual la el sòl i els habitatges siguin propietat col·lectiva i exclusiva de la cooperativa.

mula4La Mula s’inicia al 2012 com un projecte alternatiu de vivenda impulsat per un grup de joves. Trobant-se limitades per la situació de crisi general  descobreixen el terme de masoveria urbana i les seves possibilitats.

PERVIURE fa realitat l’habitatge col·lectiu amb un model d’acompanyament tècnic adreçat a grups organitzats i a entitats. Mitjançant un treball integral de construcció col·lectiva en l’àmbit legal, de les relacions, arquitectònic, econòmic i financer.

sostrecivic2SostreCívic és un espai col·laboratiu que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge i on pots trobar les persones amb les mateixes inquietuds i necessitats, projectes i recursos per desenvolupar-los de manera cooperativa.

Oficines administració pública (Barcelona)

Oficines locals habitatge
Les oficines de l’habitatge de Barcelona són l’espai de trobada per a la ciutadania en matèria d’habitatge. Les oficines consten d’un equip tècnic especialitzat que s’encarrega d’oferir atenció personalitzada als usuaris. Aquesta xarxa d’oficines està impulsada pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Punt d’informació juvenil

Els PIJ són equipaments juvenils que realitzen accions de gestió de la informació (recerca, tractament, elaboració i classificació) per tal d’oferir serveis d’atenció, orientació i assessorament sobre tots aquells aspectes que més interessen a la gent jove: habitatge, treball, formació acadèmica, formació no reglada, cultura, turisme, mobilitat internacional, salut, oci, etc, i els informadors i informadores que treballen als PIJ responen a tots aquests dubtes tan de forma presencial, com a través del telèfon o a través del correu electrònic.

Entitats que treballen pel dret a l’habitatge (Barcelona)

Arrels
Arrels és una entitat que des de 1987 es dedica a l’atenció de persones sense llar de la ciutat de Barcelona. Per fer la nostra feina cal confiança, temps i molt de suport. Professionals, voluntaris i persones ateses formem un equip que comparteix un sol crit: Ningú dormint al carrer!

Associació 500×20
Associació per defensar la creació d’un parc públic d’habitatge, lloguer social universal, pisos de la banca per habitatge social, no a la LAU. Prou Especulació amb les nostres vides.

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
El CNJC és la plataforma que aplega gairebé cent entitats juvenils de Catalunya i consells locals de joventut. Fundat el 1979, promou els interessos de la gent jove a la societat i davant els poders públics. És una entitat de dret públic de base associativa amb personalitat jurídica pròpia.

FAVB
La FAVB, entitat cívica creada l’any 1972, ve treballant al servei dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutat. Agrupa més de cent associacions de veïns i veïnes del barris de Barcelona i participa en els temes de ciutat per fomentar la solidaritat, la igualtat i la convivència. Coordina l’activitat d’aquestes associacions en campanyes i activitats que depassen el nivell de barri.

Habitat 3
HÀBITAT3 és una Fundació impulsada, l’any 2014, per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb l’objectiu de donar una resposta col·lectiva i conjunta del Tercer Sector Social a les gravíssimes necessitats existents en l’àmbit de l’habitatge al nostre país entre els col·lectius de persones amb dificultats greus d’habitatge.

Observatori DESC
Una plataforma d’entitats i persones creada el 1998 amb l’objectiu de mostrar que tant els drets civils i polítics- dret a la llibertat d’expressió, a la vida, al vot, etc- com els drets econòmics, socials, culturals i ambientals – dret a l’habitatge, al treball, a l’educació, a la salut, a l’alimentació – són drets fonamentals de totes les persones.

PAH Barcelona
La Plataforma d’Afectats/des per la Hipoteca (PAH) neix a Barcelona el febrer de 2009 amb la intenció de donar una resposta ciutadana a la situació d’aquelles persones que, ja llavors, comencen a no poder pagar la hipoteca i veuen com el banc els pot reclamar un deute elevadíssim, fins i tot després de perdre l’habitatge.

Experiències (Fora de Barcelona)

Projecte 6 claus, La Floresta
Masoveria Urbana

Cohabitatge Can 60, Sabadell i rodalies
Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de gent gran

La Muralleta, Santa Oliva al Vendrell
Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de gent gran

Associació Sènior 50/70, vivendes col·laboratives a Cerdanyoles del Vallès 
Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de gent gran

Masoveries urbanes d’Olot
Bases del programa per impulsar la masoveria urbana

Fundació SerGi 
Servei Gironí de Pedagogia Social

Cal Cases
Cooperativa en cessió d’ús

Masos pel decreixement, Calafou
Cooperativa en cessió d’ús

Entrepatios, Madrid
Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús

Trabensol, Torremocha de Jarama 
Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de gent gran